marți, 30 octombrie 2012

   POATE MULTI DINTRE DUMNEAVOASTRA VA INTREBATI CE INSEAMNA SARBATOAREA DE HALLOWEEN... CHIAR DACA NU ESTE O SARBATOARE A ROMANILOR, IN ULTIMII ANI AM INCEPUT SI NOI SA O SARBATORIM SI SE PARE CA NE PLACE MULT... MAI ALES COPIILOR :))) ESTE UN PRILEJ DE A NE DISTRA SI DE A NE SIMTI BINE.



Originile Halloween-ului dateaza de pe vremea vechilor festivaluri celtice cunoscute sub numele de Samhain. Celtii, care acum 2000 de ani traiau in zona Irlandei si a Angliei sarbatoreau la inceputul lunii noiembrie anul nou.
         Aceasta zi marca pentru ei sfarsitul verii si inceputul zilelor intunecoase si reci de iarna, o perioada a anului asociata de acestia cu moartea.
        Celtii aveau credinta ca in noaptea dinaintea noului an limita dintre lumea celor vii si lumea celor morti devenea neclara. In noaptea de 31 octombrie ei celebrau Samhain-ul, noapte in care ei credeau ca spiritele celor morti se intorceau pe pamant.
       In afara daunelor pe care spiritele le cauzau recoltei, celtii erau convinsi ca prezenta acestora favoriza predictiile despre viitor. Pentru un popor care depindea in totalitate de natura aceste profetii reprezentau o sursa importanta de confort si directie de-a lungul unei ierni lungi.
      Pentru comemorarea acestui eveniment druizii faceau focuri imense in aer liber la care oamenii se adunau si aduceau ofrande zeitatilor celtice.In timpul acestul ritual, celtii purtau costume reprezentand de obicei animale si incercau sa isi ghiceasca viitorul reciproc.
     In anul 43 d.H. insa romanii au cucerit teritoriul celtic asa ca obiceiurile acestora s-au transformat usor, usor, capatand influente romane.
     Pana in anul 800 influenta crestinatatii s-a raspandit intre celti. De aceea, in secolul VII, papa Bonifaciu a declarat ziua de 1 noiembrie ziua Sfintilor (All Saints day), o zii menita sa cinsteasca si sa onoreze martirii si sfintii. Intentia papei fusese de fapt sa inlocuiasca sarbatoarea pagana a celtilor, cu o sarbatoare religioasa.
     Aceasta sarbatoare se mai numea si All hallows (hallow=sfant), care s-a transformat de-a lungul timpului in Halloween. Sarbatoarea si-a pastrat traditiile celtice,fiind celebrata asemanator cu Samhain : focuri in aer libe, parade si costume.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu