miercuri, 31 octombrie 2012

MAPA FOTO DE CRACIUN

       CEI CARE DORESC MAPA FOTO DE CRACIUN SI DE ASEMENEA MAI MULTE INFORMATII CU PRIVIRE LA OFERTA, SUNT RUGATI SA ANUNTE DOAMNELE EDUCATOARE. URMARITI LA AVIZIERUL FIECAREI GRUPE ANUNTUL CU ZIUA IN CARE SE VOR FACE POZELE.







SCUZE PENTRU NECLARITATEA POZELOR...
      HALLOWEEN PARTY !!!! :))

     ASTAZI, GRUPA MIJLOCIE "B" IMPREUNA CU DOAMNELE EDUCATOARE AU SARBATORIT ZIUA DE HALLOWEEN PRINTR-O PETRECERE CU VRAJITORI, LILIECI SI ALTE PERSONAJE. COPIII AU FOST INCANTATI DE MASTI, BOMBOANELE IN FORMA DE DINTI SI AU DANSAT PE MUZICA INSAPIMANTATOARE DE HALLOWEEN, IN JURUL DOVLECILOR  SCULPTATI DE EI, IMPREUNA CU PARINTII, CARORA LE MULTUMIM. DUPA PETRECEREA DIN SALA DE GRUPA, CU TOTII AM MERS COSTUMATI PRIN FIECARE GRUPA, SECRETARIAT, ADMINISTRATIE, BUCATARIE SI SALA DE MESE PENTRU A "SPERIA" PE TOATA LUMEA DIN GRADINITA. IN CONTINUARE AVETI CATEVA POZE DE LA PETRECERE.

PS- PREMIEREA CONCURSULUI CU DOVLECI VA AVEA LOC MAINE DIMINEATA. POZELE VOR FI POSTATE IN ZILELE CE URMEAZA.


GRUPA MIJLOCIE "B" :)



LA GRUPA MICA "A" :)



LA GRUPA MICA "B" :)



LA GRUPA MIJLOCIE "A" :)



LA  DOAMNA SECRETARA :)


LA DOAMNA ASISTENTA :)


LA BUCATARIE :)


IN SALA DE MESE :)


LA DOAMNA ADMINISTRATOARE :)


marți, 30 octombrie 2012

   POATE MULTI DINTRE DUMNEAVOASTRA VA INTREBATI CE INSEAMNA SARBATOAREA DE HALLOWEEN... CHIAR DACA NU ESTE O SARBATOARE A ROMANILOR, IN ULTIMII ANI AM INCEPUT SI NOI SA O SARBATORIM SI SE PARE CA NE PLACE MULT... MAI ALES COPIILOR :))) ESTE UN PRILEJ DE A NE DISTRA SI DE A NE SIMTI BINE.



Originile Halloween-ului dateaza de pe vremea vechilor festivaluri celtice cunoscute sub numele de Samhain. Celtii, care acum 2000 de ani traiau in zona Irlandei si a Angliei sarbatoreau la inceputul lunii noiembrie anul nou.
         Aceasta zi marca pentru ei sfarsitul verii si inceputul zilelor intunecoase si reci de iarna, o perioada a anului asociata de acestia cu moartea.
        Celtii aveau credinta ca in noaptea dinaintea noului an limita dintre lumea celor vii si lumea celor morti devenea neclara. In noaptea de 31 octombrie ei celebrau Samhain-ul, noapte in care ei credeau ca spiritele celor morti se intorceau pe pamant.
       In afara daunelor pe care spiritele le cauzau recoltei, celtii erau convinsi ca prezenta acestora favoriza predictiile despre viitor. Pentru un popor care depindea in totalitate de natura aceste profetii reprezentau o sursa importanta de confort si directie de-a lungul unei ierni lungi.
      Pentru comemorarea acestui eveniment druizii faceau focuri imense in aer liber la care oamenii se adunau si aduceau ofrande zeitatilor celtice.In timpul acestul ritual, celtii purtau costume reprezentand de obicei animale si incercau sa isi ghiceasca viitorul reciproc.
     In anul 43 d.H. insa romanii au cucerit teritoriul celtic asa ca obiceiurile acestora s-au transformat usor, usor, capatand influente romane.
     Pana in anul 800 influenta crestinatatii s-a raspandit intre celti. De aceea, in secolul VII, papa Bonifaciu a declarat ziua de 1 noiembrie ziua Sfintilor (All Saints day), o zii menita sa cinsteasca si sa onoreze martirii si sfintii. Intentia papei fusese de fapt sa inlocuiasca sarbatoarea pagana a celtilor, cu o sarbatoare religioasa.
     Aceasta sarbatoare se mai numea si All hallows (hallow=sfant), care s-a transformat de-a lungul timpului in Halloween. Sarbatoarea si-a pastrat traditiile celtice,fiind celebrata asemanator cu Samhain : focuri in aer libe, parade si costume.
ANUNT IMPORTANT!

      IN PERIOADA 5.11-9.11.2012 ESTE VACANTA PENTRU COPIII DIN INVATAMANTUL PRIMAR SI PRESCOLAR. IN ACEASTA PERIOADA GRADINITA NU VA FI INCHISA, DAR COPIII VOR FI LA COMUN IN CELE DOUA GRUPE DE LA PARTER.

VA MULTUMIM PENTRU INTELEGERE.

luni, 29 octombrie 2012

MODELE INTERESANTE DE DOVLECI SCULPTATI :))










DRAGI PARINTI,

      GRADINITA NOASTRA ORGANIZEAZA, CU OCAZIA SARBATORII DE HALLOWEEN, CONCURSUL "CEL MAI FRUMOS DOVLEAC DECORAT". ASTEPTAM LA GRADINITA UN DOVLEAC PENTRU EXPOZITIE PANA MIERCURI, 31.10.2012.



VA MULTUMIM!



joi, 25 octombrie 2012



TEATRUL DE LUNI, 29. 10., S-A AMANAT PE MARTI 30.10. PRETUL ESTE ACELASI, 6 LEI.
      TITLUL PIESEI: "POVESTI CU MANIERE"

marți, 23 octombrie 2012

 ANUNT!

       LUNI, 29.10.2012, TEATRU DE MARIONETE (IN GRADINITA).

PRET BILET: 6 LEI. 
                                VA ASTEPTAM!

duminică, 21 octombrie 2012

         O RECOMANDARE PENTRU DUMINICA ACEASTA, LA INTOARCEREA DIN PARC, DE LA JOACA :)


Clopotica si Secretul Aripilor - 3D dublat - AG  (CINEMA CITY)

Tinker Bell: Secret of the Wings 3D

Detalii film:

 13:50  15:30





       Clopoţica, una dintre cele mai iubite personaje Disney, se va aventura pe un tărâm interzis, unde va face descoperirea vieţii sale şi, de asemenea, va afla care este secretul din spatele aripilor sale magice.

Povestea începe atunci când simpatica zână Clopoţica păşeşte în misterioasele Păduri Ale Iernii, un loc misterios, dar interzis zânelor însorite, fără să ştie că acest lucru îi pune în periol chiar aripile magice. Curioasă din fire, însorita Clopoţica nu rezistă tentaţiei de a explora un teritoriu necunoscut şi îşi înveleşte fragilele aripi într-o haină călduroasă, iar apoi se aventurează în Pădurile Iernii. Acolo o cunoaşte pe Periwinkle, sau Albăstrica, ale cărei aripi parcă prind sclipiri atunci când este în preajma Clopoţicăi. Cele două zâne din teritorii diferite descoperă în scurt timp secretul aripilor magice: sunt surori, amândouă având originile în plânsetul aceluiaşi bebeluş.

P.S. RECOMANDAREA ESTE PT. CINE NU L-A VAZUT INCA  ;)

vineri, 19 octombrie 2012



      AM ADAUGAT POZE CU GRUPA MIJLOCIE "C" IN POSTAREA CU POZE DIN EXCURSIE. SCUZATI INTARZIEREA :)

marți, 16 octombrie 2012



      Am gasit pe un site, un articol despre corectarea tulburarilor de limbaj, problema cu care ne confruntam in perioada prescolara. Dorim sa informam parintii ca, gradinita noastra are o doamna logoped, iar cei care doresc sa apeleze la ajutorul dansei, sunt rugati sa solicite informatii doamnelor educatoare.

Corectarea tulburarilor de limbaj


Un parinte atent poate depista din timp daca cel mic vorbeste sau nu corect, daca pronunta toate sunetele asa cum ar trebui. Stim deja ca nu toti copii au acelasi ritm de dezvoltare, dar sunt aspecte care n-ar trebui deloc ignorate. Cand apelam la ajutorul unui specialist pentru corectarea tulburarilor de limbaj aflam de la Ana Moga, psiholog, psihoterapeut, logoped cu peste cinci ani de exeprienta in lucrul cu copiii.

R: La ce varsta se poate diagnostica o tulburare de limbaj?
Copiii incep sa spuna silabe de la aproximativ cinci luni, apoi pe la un an incep sa spuna primele cuvinte, dupa aproximativ un an si jumatate incep sa formeze primele cuvinte. O tulburare de limbaj poate fi diagnosticata in jurul varstei de trei ani, dar e nevoie sa tinem cont in diagnosticarea copilului si de factorii ereditari, sociali, de mediu sau de eventualele diagnostice asociate, daca acestea exista.

R: Care sunt cele mai frecvente si semnele acestora?
Acei copii care prezinta tulburari de limbaj pronunta defectuos cuvintele, nu pot forma propozitii, nu au o dezvoltare a limbajului corespunzatoare varstei lor cronologice si de obicei se fac greu intelesi. Cele mai frecvente tulburari de limbaj sunt dislaliile, adica dificultati de pronuntie, omitere sau inlocuire a unor sunete sau silabe, dar si balbismul, care este o tulburare a ritmului si fluentei vorbirii. Mai rar, poate aparea si mutismul electiv sau psihogen in care copilul alege sa nu comunice cu ceilalti sau alege doar anumite persoane cu care sa comunice sau poate avea perioade mai lungi sau mai scurte de mutenie. Aceste cazuri apar atunci cand copilul a avut parte de o educatie necorespunzatoare (rasfat, cocolosire, atitudine dezaprobatoare sau jignitoare etc.), o atitudine inconstanta din partea familiei si/sau a scolii/gradinitei, esecuri repetate care scad stima de sine a copilului.

R: Cum scapam de mitul care spune ca baietii vorbesc mai tarziu decat fetele?
Nu cred ca e ceva programat genetic ca baietii sa vorbeasca mai tarziu decat fetele, ci pur si simplu cred ca mediul familial si cel social au o mare importanta in dezvoltarea limbajului unui copil. Daca unui copil, de mic, i se vorbeste, i se citesc povesti, i se explica ceea ce se intampla in jurul sau va vorbi si va invata cum sa se exprime. Este nevoie ca persoanele care ingrijesc copilul sa comunice cat mai mult cu acesta.

R: Cum poate contribui colectivitatea la rezolvarea unei probleme de limbaj?
Colectivitatea isi are si ea rolul ei in dezvoltarea limbajului unui copil, dar nu duce neaparat si la disparitia tulburarilor de limbaj. Includerea in gradinita poate face un copil care nu vorbeste sau vorbeste foarte putin sa comunice mai mult pentru a se putea face inteles de ceilalti, dar daca exista defecte de pronuntie a sunetelor, acestea nu se vor rezolva de la sine.

R: Ce cauze duc la aparitia acestor probleme?
Aceste probleme pot fi determinate pe de-o parte de factori medicali cum ar putea fi pareze faciale, tulburari neurologice, deficiente de auz, malformatii ale aparatului fono-articular etc., iar pe de alta parte de factori de mediu pentru ca in unele cazuri nu li se vorbeste copiilor suficient in familie, fiind lasati in fata televizorului sau al calculatorului, nu sunt stimulati sa vorbeasca si sa comunice sau pentru ca cei din jurul lor parinti, bone, bunici folosesc cuvintele stalcit parand ca se joaca si refuza sa corecteze copilul pentru ca li se pare mai dragutasa.

R: Ce este logopedia?
Logopedia se ocupă cu depistarea si corectarea tulburărilor de limbaj. Logopedia presupune educarea limbajului deficitar, optimizarea comunicarii si intelegerii. De asemenea, logopedia are si un scop educativ, ajutand copilul in depasirea dificultatilor scolare de adaptare.

R: Ce se intampla la o sedinta de logopedie?
Intr-o sedinta de logopedie are loc corectarea sunetelor care sunt pronuntate deficitar. O sedinta de logopedie presupune intr-o prima faza exercitii de gimnastica oro-maxilo-faciala pentru pregatirea musculaturii faciale in scopul emiterii sunetelor, gimnastica respiratorie pentru educarea echilibrului dintre inspiratie si expiratie, educarea auzului fomematic si corectarea sunetului deficitar care implica invatarea emiterii corecte a acestuia si apoi consolidarea lui.

R: Cam cat trebuie la mearga la logoped un copil cu tulburari de vorbire si cat costa?
Depinde de fiecare caz in parte, nu poate fi data o perioada fixa, de exemplu 2, 3, 6 luni. Terapia logopedica poate dura de la cateva saptamani pana la cativa ani, aceasta depinzand de gravitatea tulburarii, de dezvoltarea psihomotrica a copilului, de eventualele probleme asociate ale copilului, dar si de cooperarea dintre terapeut si familia copilului. Costurile pot fi diferite in functie de cabinetul psihologic/logopedic.

R: De la ce varsta pot duce copilul la logoped?
Varsta prescolara si scolara mica sunt cele mai indicate pentru inceperea terapiei logopedice, deoarece acum se pot corecta cel mai usor defectele de vorbire. Nu exista o limita bine stabilita de la care copilul sa inceapa terapia logopedica, dar cel mai indicat ar fi ca varsta copilului sa fie de cel putin 2 ani si jumatate – 3 ani pentru ca sa-i poata fi captata atentia si sa aiba un nivel minim de comunicare.

parinti.com: Ce pot face parintii pentru a-i ajuta pe copii?
Parintii amandoi, nu numai mamicile, au un rol important in dezvoltarea limbajului copilului. In cazul copiilor cu tulburari de limbaj este esentiala o buna colaborare intre psiholog/logoped si parinti, deoarece fara ajutorul acestora copilul nu poate progresa. Ceea ce logopedul lucreaza cu copilul in cabinet este nevoie sa fie continuat si acasa si respectiv la gradinita.
          Fotografiile pe care vi le-am promis, din excursia de la Timisoara.
                  


        GRUPA MIJLOCIE "A"
                 
          
                                                                            

                                                                                           
GRUPA MIJLOCIE "B"

                                                                   


GRUPA MIJLOCIE "C"
















                              
GRUPA MARE "A"



           














GRUPA MARE "B"

                                                                       













                                                           MUZEUL SATULUI




                                                          GRADINA ZOOLOGICA







AUTOCARELE CARE NE-AU DUS IN EXCURSIE :)



                                                    SPERAM CA V-AU PLACUT !