miercuri, 27 februarie 2013

Si pt ca se apropie 1 martie....



                                                                    1 MARTIE -  semnificatie,  istoric,  legenda

        Martisorul este o sarbatoare specific romaneasca care celebreaza venirea primaverii.  De 1 Martie, femeile din Romania primesc martisoare.
               In
        Se considera ca martisoarele sunt aducatoare de fericire si noroc. Ele sunt formate in mod traditional dintr-o fundita rosu cu alb - rosu semnifica iarna si albul primavara , la care se adauga alte simboluri ale norocului: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar, inima. Acest simbol este purtat la vedere o saptamana sau doua. Este un moment pe care putina lume il mai considera astazi magic.
        
Descoperirile arheoloice arata ca se celebra prima zi a primaverii inca de acum 8000 de ani... Si pe vremea dacilor simbolurile primaverii erau confectionate in timpul iernii si se purtau doar dupa 1 Martie.

           Dacii credeau ca aceste amulete aduc fertilitate, frumusete si previn arsurile din cauza soarelui. Acestea erau purtate pana cand copacii incepeau sa infloreasca si apoi atarnate de crengile lor.
.
      
La origini, acest dar magic, ritualic, se purta la incheietura mainii. Apoi a fost purtat la gat. Acum, martisorul se prinde in piept sau se constituie intr-un cadou simbolic oferit femeilor. Drumul acestui obicei pana in zilele noastre este usor de urmarit.

         Mai tarziu, firul impletit a fost impodobit cu un ban de aur - apoi cu o mica bijuterie.
Foarte important era gandul bun cu care acesta era insotit in dar.
         Cu alte cuvinte, structura fizica a viitorului posesor de fir magic trebuie sa se integreze corect in mediul apropiat.
Talismanul il va apara in aceeasi masura in care poarta, usa si ferestrele apara casa in care el traieste.

        
In firul magic alb-rosu al martisorului se impleteau destinul individual si cel universal (al rosturilor sociale si cosmice).
        Chiar si in zilele noastre, podoabele de martisor apar mai mult sub forma unor reprezentari feminine (floare, pasare, albina). El marcheaza ascendenta principiului feminin, vizibila in toate manifestarile inceputului de primavara.

       Obiceiuri asemanatoare se pot intalni in zona balcanilor, in Bulgaria (MARTENITA), Macedonia, Albania.
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu