luni, 24 decembrie 2012

Dragii nostri copii si parinti,


  Fie ca sarbatorile de iarna  sa va umple sufletul de bucurie, incredere, speranta si iubire. Mos Craciun sa aduca copiilor cele mai dorite si asteptate cadouri. CRACIUN FERICIT!!
 
 
 
    Un colind din suflete de copii... 






VACANTAAAAA!!!

   Oficial, de azi incepe vacanta de iarna. Dorim copiilor o vacanta frumoasa, nu prea friguroasa, dar cu zapada multa pentru sanius si bulgareala!



Recitam, cantam si dansam/ Pe Mos Craciun sa-l bucuram!!!!

Dragi parinti,

    In continuare va prezentam cate o fotografie de grup de la  serbarile noastre  de Craciun.

 Grupa mijlocie "A"


Grupa mijlocie "B"




P.S.-in zilele ce urmeaza voi posta si pozele de la celelalte grupe. astept sa le primesc  de la  colege.  urmariti blogul pt noutati :)

miercuri, 19 decembrie 2012

Stimati parinti,

   Din data de 24.12.2012 si pana in data de 13.01.2013 este vacanta de iarna. Anul acesta gradinita va fi inchisa trei saptamani.

Va multumim pentru intelegere!

sâmbătă, 15 decembrie 2012

"Raza de soare..." in mijlocul iernii

    Copiii grupei Mare "B", impreuna cu doamnele educatoare, au desfasurat acum, in preajma sarbatorilor de iarna o activitate cu o mare incarcatura emotionala. Ei au vizitat CENTRUL EDUCATIONAL, SCOALA "RAZA DE SOARE",  ARAD, scoala care se ocupa de educatia si instruirea copiilor diagnosticati cu dizabilitati mentale si fizice, copii care provin atat din familii cat si din centre de plasament.
    Prescolarii au fost foarte bucurosi ca au putut sa ofere acelor copilasi de la centru, dulciuri si jucarii si de asemenea au prezentat si un scurt program de colinde.
   Multumim CENTRULUI EDUCATIONAL pentru primire si va multumim dumneavoastra, parintilor, pentru sprijinul acordat.










Concurs national "Sarbatorile iernii - Cel mai frumos brad"



GRUPA MICA "A"

GRUPA MICA "B"

GRUPA MIJLOCIE "A"

GRUPA MIJLOCIE "B"

GRUPA MIJLOCIE "C"

GRUPA MARE "A'

GRUPA MARE 'B'

miercuri, 5 decembrie 2012

     Dragi parinti, ajutati copiii sa-si curete si sa-si pregateasca cizmulitele pentru cadouri! :) Noi ne dam cuvantul ca au fost foarte cuminti tot anul la gradinita...iar Mos Nicolae stie lucrul acesta :))

Dar cine a fost Mos Nicolae...?




...sau alte legende...

Din datinile anotimpului alb
   

In popor se spune ca Mos Nicolae aduce iarna la noi.El este un batran cu barba alba iar in ziua de Sf. Nicolae isi scutura barba, de aceea in aceasta zi ar trebui sa ninga. De regula, in ziua lui apare pe un cal alb, acest lucru semnificand zapada din luna decembrie.
Batranii spun ca in aceasta zi fiecare trebuie sa zica „A intinerit Sf. Nicolae” pentru ca el sa vina si la anul; se mai spune ca daca el vine pe un cal alb (aduce zapada), Sf. Ion va merge pe un cal negeu,adica va intoarce iarna.
In ziua de Sf. Nicolae incepe sa se mareasca ziua; in popor se spune ca tot atunci se fac vraji, farmece,pronosticuri pentru vreme; se pun crengute de pomi fructiferi in apa pentru a inflori pana la Anul Nou. Cu aceasta ocazie se prognozeaza si rodul livezilor pentru anul care vine.
Sarbatoarea Sf. Nicolae este asteptata de cei mici si de cei mari, deopotriva, cu placere, ca un preambul al Sfantului Craciun, sarbatoarea nasterii Domnului.Este sarbatoarea care ne introduce in atmosfera iernii copilariei noastre (mai indepartate sau mai apropiate) cu aromele imbietoare ale primelor portocale. Copiii cuminti primesc dulciuri si jucarii, cei rai primesc doar o nuielusa.
In noaptea de 5/6 dec. Se spune ca Mos Nicolae vine pe la geamuri si vede copiii cuminti care dorm leganati de vise.El le pune in ghetute dulciuri si alte felurite daruri, de obicei jicarii.
Acest obicei este vechi si este intalnit si la alte popoare. Povestea darurilor impartite pe furis in aceasta noapte incepe din vechime; asadar, Mos Nicolae nu se arata niciodata.
Se mai spune ca Sf. Nicolae a ajutat trei fete sarmane din orasul sau, facandu-le noaptea, pe furis, dar de zestre ca sa poata sa-si gaseaca soti, insa ele nu l-au vazut. A facut acest gest pentru ca auzise ca tatal lor si-ar fi facut un plan, si anume voia sa le vanda , crezand ca astfel va deveni instarit (se va chivernisi). N-a putut fi induplecat de plansetele si rugamintile lor fierbinti, atat de negru ii era sufletul.Aceasta nenorocire se petrecea nu departe de casa Sfantului Nicolae, astfel ca n-a fost sa afle despre ea. De aceea, noaptea, pe furis, el a aruncat o punga cu galbeni in camera fetei celei mari.Aceasta a reusit sa se marite in scurt timp.La fel a facut Mosul si in urmatorii doi ani, iar celelalte doua fete au reusit si ele sa se aseze la casele lor.
De atunci si pana in zilele noastre , in fiecare noapte a Sf. Nicolae ,cei dragi noua, dar mai ales cei mici , copiii primesc daruri de la Mosul care nu se arata niciodata.
La noi, in Ardeal, Sf. Nicolae este cel mai popular dintre sfinti, aici fiind cunoscut si sub numele de San- Nicoara. Sarbatoarea lui a generat un adevarat folclor, de la darurile de Mos Nicolae si pana la legendele diferentiate de la sat la sat.
Dar cine este el? S-a nascut in Cetatea Patara din tinutul Lichiei, Asia.In limba graca numele sau este „biruitor de popor”.De timpuriu s-a dovedit alesul Domnului, uimind de mic copil prin minunile ce le facea.Dupa ce i-au murit parintii el si-a impartit averea saracilor si a intemeiat Manastirea Sionului de langa Mira, capitala Lichiei, apoi a calatorit, ca prelat, la Ierusalim.
In ultima parte a vietii s-a retras la manastirea ctitorita de el(Sionului) unde a fost inmormantat la 6 decembrie , 352.Dupa 8 ani, imparatul Justinian a ridicat la Constantinopol o biserica, in cartierul Vlaherne,cu heamul numelui sau.
Ducandu-se vestea ca din mormantul sau izvoraste mir, crestinii din lumea intraga au venit in pelerinaj, vindecandu-se de boli fara leac.
Din veacul al 19-lea , mana dreapta a Sf. Nicolae se pastreaza la Biserica Sf. Gheorghe cel Nou din Bucuresti, unde se gaseste si mormantul Sf. Voievod-martir Constantin Brancoveanu cu cei patru fii ai sai.Foarte multe biserici din tara, si mai ales din Ardeal, au hramul Sf. Nicolae.